Lignit

Cikkszám: 1001001 Kategória:

Leírás

Cikkszám: 1001001

Kiszerelés: mázsa

A [fosszilis tüzelőanyagok] közé tartozik a lignit ([kőolaj], [földgáz], [feketeszén] és [barnaszén]). Fűtőértéke 10-20 MJ/kg közötti.
A lignit a szenesedés legalsó fokán álló fás barnakőszén. A lignit felhasználása nagyon hasonlít a szénéhez. A legnagyobb különbség az, hogy mivel kicsi az energiatartalma, ezért nem gazdaságos a nagy távolságra történő szállítása, ezért az erőművek közel vannak a lignitbányákhoz.

Legtöbbször külszíni fejtésű a lignit. A külfejtéses bányászat technológiája szerint először el kell távolítani a lignittelepek felett elhelyezkedő meddőrétegeket (iszap, homok, agyag stb.), majd a nyitott bányatérségbe vissza kell tölteni a meddőanyagokat. Ahogy kimerül egy külfejtés, továbbhalad a bánya, és a kitermelt meddőanyagot az előző terület gödrébe töltik. Három évvel megelőzve a bányászandó területen a széntermelést, megkezdődik a terület elővíztelenítése. Ilyenkor a fedő és köztes víztároló rétegek vizét a mélyebb víztároló képződményekbe vezetik, innen a rétegvizeket a búvárszivattyús kutak a felszínre emelik. Elsősorban marótárcsás kotrógépekkel dolgoznak, néha azonban merítéklétrás kotrógépek is részt vesznek a meddőtermelésben. A szén jövesztése merítéklétrás és egykanalas kotrógépekkel történik. Ezek a megtermelt anyagot szállítószalagra rakják. A meddőanyag elhelyezését hányórendező berendezések végzik. A kotrógépek, szállítószalagok, hányóképző gépek gépláncokká kapcsolódnak.

3300 millió tonnát tesz ki Magyarország szénvagyona, ennek többsége lignit. A jelenlegi kitermelési ütemmel a készletek évszázadokig elegendőek lehetnek, ugyanis az éves kitermelés 9-10 millió tonna (amiből 8 millió tonna a lignit).
A szén jelentősége az 1970-es évek második felében folyamatosan csökken a primerenergia- ellátásban és a villamosenergia-termelésben. Ugyanekkor a lignit részaránya jelentősen növekedett: 2007-ben a termelt villamos energia 15 %-át állították elő lignitalapon.

Hazánkban Várpalotán, Visontán és Hidason vannak jelentős lignittelepek. Gazdasági jelentősége egyre inkább nő. A lignittel valófűzés sokkal olcsóbb, mint – a lakosság egy részének megfizethetetlen – gáz, vagy a tűzifa. Egyre jobban nő a kereslet a lignitbányákban, a lakosság számára értékesíthető lignit után.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lignit” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük